2006 brann det i skogen i Bodträskfors i Norrbotten. Efter branden har forskare studerat små gnagare i området. Det var Sveriges radio först med att berätta. Ett år efter branden hittade man bara skogssorkar i området, andra gnagare var helt borta.
Analyser visade att dubbelt så många sorkar som normalt bar på viruset sorkfeber.
Hur kan det ha blivit så?
– Vi vet att biologisk mångfald är viktigt för att hålla sjukdomar i schack. När andra gnagare försvann träffade skogssorkarna på varandra oftare och på så sätt spids viruset, säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi.
Sorkfeber förekommer mest i norra Sverige, som drabbats hårt av skogsbränder i sommar. Nu tror Frauke Ecke att det kommer bli likadant i de nya branddrabbade områderna.
Troligt att fler blir smittade
– Jag är övertygad att det kommer bli så i de fyra nordligaste länen i alla fall. Där kommer vi se ett liknande mönster.
Innebär det här att fler kommer att bli smittade av sorkfeber?
– Vi har inte forskat på det än, men jag antar det. Nu kommer det att avverkas skog i branddrabbade områden. Träet kommer att läggas på stora högar och där trivs sorken som allra bäst, berättar hon.
– Yrkesgrupper som skogsarbetare och liknande är överrepresenterade bland grupperna som insjuknar.
Frauke Ecke håller nu på att skriva en ansökan om ytterligare forskning i ett branddrabbat område. Då hoppas man även kunna forska kring exponeringsrisken.
Fakta: Sorkfeber
Sorkfeber är en virussjukdom som sprids av smittade skogssorkar. Du kan bli sjuk om du rör vid djuren, deras saliv, urin eller avföring, eller andas in damm som innehåller urin eller avföring. Sjukdomen smittar inte mellan människor.
I Sverige finns sorkfeber i stort sett bara norr om Dalälven. De år som det finns fler sorkar än vanligt blir också fler människor sjuka. Vanligen rapporteras mellan 100 och 500 fall om året.
Vanliga symptom är hög feber, muskelvärk, huvudvärk, ont i mage och rygg. Sjukdomen kan också påverka njurarna. Man är ofta sjuk mellan en till tre veckor, men ibland upp till sex veckor.
Källa: 1177.se