Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Northvolts bygge i augusti. SVT nyheter kunde i en granskning berätta om de brister som myndigheten hittade.
Det handlade till exempel om otillåtet nattarbete. Nu har beslut fattats gällande sex företag med arbetskraft från företrädesvis andra europeiska länder.
– Vissa får en avgift på drygt 50 000 kronor medan andra företag får en sanktionsavgift på över en miljon kronor. Klart att det är mycket pengar men å andra sidan är det många arbetstagare som systematiskt har jobbat för mycket, kommenterar Madeleine Wahter som är sektionschef vid Arbetsmiljöverket.
Otillåten arbetstid
Inspektörerna har tittat på hur anställda har jobbat mellan april och augusti i år. Totalt handlar det om 8 500 timmar otillåten arbetstid.
Ett bolag har mer än 2 700 timmar för mycket och krävs nu på 1,3 miljoner kronor. Sammanlagt har Arbetsmiljöverket beslutat om sanktionsavgifter på drygt 4 miljoner kronor.
Uppger förseningar som orsak
Företagen har i sina svar angett allt ifrån hanteringen av covid-19 till väderförhållanden som förklaringar. Företaget med mest otillåten arbetstid uppger att de har ett litet team på plats och var ombedda att hålla tidtabellen för att inte krocka med andra underleverantörer på plats.
Ett annat företag menar att det behövt jobba ikapp förseningar orsakade av andra företag och av Northvolt. En underentreprenör menade att de måste jobba natt, eftersom det skulle bli för dyrt att tömma arbetsytor på annan personal dagtid för att kunna utföra arbetet.
Saknar kollektivavtal
Northvolts byggarbetsmiljösamordnare (BAS-U) har dock svarat att det endast vid något särskilt tillfälle eller arbetsmoment funnits behov av att arbeta övertid.
Arbetsmiljöverket konstaterar genomgående att företagen saknar kollektivavtal.
Myndighetens inspektion som gjordes samtidigt som polis och andra myndigheter genomförde en insats på området i november, utreds fortfarande.