• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvåbild: Barn med förskolepersonal ute i snön och forskare med forskare i vinterjacka med tag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi mäter kyla med eye buttons som man har på sin jacka” – hör hur forskaren Rebecca Tapper vid Umeå universitet studerar förskolepersonalens arbetsmiljö. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Forskare i Umeå vill se hårdare regler för arbete i kyla – nu granskas arbetsmiljön

Publicerad

Det är vanligt med utomhusarbete även på vintern. Men i arbetslagstiftningen finns inga gränser för hur kallt det får vara utomhus på jobbet.

Nu ska forskare vid Umeå universitet studera arbetsmiljön för en rad yrken.

Det är vanligt med utomhusarbete och att utsättas för kyla under arbetstid. Det är också känt att kyla kan orsaka en rad hälsorelaterade problem som förfrysningar och nedkylning, men även bidra till att förvärra symtom vid andra sjukdomar som astma, kärlkramp, värk och smärta.

– I en rapport från 2022 kring arbetsorsakade besvär uppgav 12 procent att de upplever besvär från besvärliga temperaturförhållanden, säger Rebecca Tapper, doktorand vid avdelningen för hållbar hälsa på Umeå universitet.

Saknas köldgränser i lagstiftningen

Det saknas idag gränser för hur kallt det får vara vid utomhusarbete i arbetsmiljölagstiftningen. Istället ska det regleras i kollektivavtalen. Nu pågår ett projekt vid Umeå universitet, ArctiHealth, för att kartlägga exponering och riskhantering av kyla för att främja en hållbar arbetsmiljö.

– Vi har börjat samla in data kring temperaturexponering och riskhantering hos förskolepersonal, distributionselektriker och park- och underhållsarbetare, säger Rebecca Tapper.

Forskare vill se strängare regler

Förhoppningen är att studien ska leda fram till förbättrade arbetsvillkor och strängare regler kring arbete i kyla.

– Redan vid 15 plusgrader kan man se negativa effekter för utomhusarbetare och när det börjar bli sträng kyla som minus 20 grader och kallare framträder riskerna för köldskador tydligt, säger Rebecca Tapper.

Följ med till en förskola och se när personalens arbetsmiljö mäts och hör vilka de största problemen är med att arbeta utomhus, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.