En delad bild med två sektioner: den vänstra visar en person som hanterar laboratorieutrustning med två flaskor innehållande grön vätska, medan den högra sektionen visar en kvinna iförd en grå hoodie som står framför hyllor fyllda med laboratoriumsmaterial.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bioplast är för dyrt” – det vill Christiane Funk, professor i biokemi vid Umeå universitet, och hennes kollegor ändra på. Följ med in i labbet där algerna frodas. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Forskare i Umeå vill tillverka billig bioplast – av norrländska alger och avloppsvatten

Publicerad

Bioplast som tillverkas av till exempel socker står endast för en procent av all plast i världen. Kostnaden för att tillverka den är helt enkelt för hög. Forskare i Umeå vill ändra på detta och har nu hittat ett billigt- och klimatsmart sätt att framställa bioplast.

– Projekt som vårt kommer att bana väg för skapandet av en hållbar bioplastindustri, säger Christiane Funk, professor i biokemi.

Kostnaden för att tillverka bioplast måste bli billigare för att kunna utmana de fossila alternativen. Nu har ett forskningsprojekt vid Umeå universitet hittat ett billigt- och klimatsmart sätt att framställa bioplast.

Biologiskt nedbrytbar plast har högre produktionskostnader jämfört med plast från petrokemikalier.

Plast och miljö

Projektet Waste2Plastic vid Umeå universitet har nyligen fått 15 miljoner kronor från bland annat Energimyndigheten för att producera biologiskt nedbrytbar plast med hjälp av mikroalger.

– Det som idag är det dyra är maten till de bakterier som används för att framställa bioplast. Bakteriefodret står för halva kostnaden. Bakterierna vill äta socker och det är vad vi får ur algerna nu istället, säger Christiane Funk, professor i biokemi.

Odlar i avloppsvatten

Algerna odlas i avloppsvatten i Umeå och omvandlar koldioxid från rökgaser till biomassa. Det har varit en utmaning för forskarna att odla alger i det nordliga klimatet.

– Genom att använda alger som är naturligt förekommande här runt Umeå, men även längre norrut så kan algerna växa och rena avloppsvattnet. Även när det är mörkt och kallt, säger Christiane Funk, professor i biokemi.

Utöver ett minskat fossilberoende ser Funk flera fördelar med att använda sig av alger.

– Mikroalger är fantastiska organismer. De renar vattnet, de renar luften och ur biomassan kan vi göra plast som inte tar flera hundra år att bryta ner. Det blir inga nano- eller mikropartiklar av plast som är skadliga för vår hälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet