• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ebba Rosendahl hur TBE-forskningen går till. Foto: Stefan Brännström/SVT

Forskare vid Umeå universitet hoppas hitta botemedel mot TBE

Publicerad

Forskare vid Umeå universitet har hittat en möjlig förklaring till varför vissa blir allvarligt sjuka av TBE-smitta och andra inte. Upptäckten ses som ett steg närmare att hitta en botande behandling i framtiden.

– Det handlar om grundforskning, men det ger en liten pusselbit för att vi på sikt ska kunna överlista detta otrevliga virus och kanske skapa bättre behandlingar, säger Ebba Rosendal.

Det rapporteras någonstans mellan 300 och 500 fall av TBE varje år. Många får inte symptom alls, men vissa blir allvarligt sjuka och får hjärninflammation.

Forskning vid Umeå universitet visar att om man drabbas av bett av fästingar med TBE-smitta, har det egna tidiga immunförsvaret en viktig roll för att sjukdomen inte ska ge skador på hjärnan.

Forskaren Ebba Rosendal har tillsammans med sina kollegor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi kartlagt hur viruset infekterar hjärnan hos möss med eller utan ett tidigt immunsvar.

Immunförsvaret spelar en viktig roll

De såg då att när immunsystemet i hjärnan inte aktiverades, infekterades andra delar av hjärnan, till exempel de celler som producerar hjärn-ryggmärgsvätska och hjärnans immunceller. Enligt forskarna visar det hur viktigt immunförsvaret är för den som drabbas av TBE.

– Det handlar om grundforskning och vi har testat hur viruset inte reagerar mot immunförsvaret. Det hjälper oss att förstå dels hur immunförsvaret kan skydda oss, men också hur vårt immunförsvar eventuellt kan bidra till symptomen, säger Ebba Rosendal, doktorand vid Institutionen för klinisk mikrobiologi.

Detta ses som ett viktigt steg för att hitta ett botemedel.

– Det finns just nu inget annat försvar mot TBE än att skydda sig mot fästingar och att se till att vara vaccinerad. Förhoppningsvis ska forskningen leda till en bättre förståelse för hur viruset tar sig in i hjärnan och i förlängningen att vi ska hitta botande behandlingar för den som drabbas, säger Ebba Rosendal.

Vad är fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE)?

• TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

• De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

• De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5-2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.