Forskaren om mordförsöket i Skellefteå: Ovanligt att unga begår så allvarliga brott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen hittades en flicka under 15 år allvarligt skadad i en skogsdunge i Skellefteå. Polisen har rubricerat händelsen som försök till mord och den misstänkte gärningspersonen är även han under 15 år. Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet som studerat unga lagöverträdare, menar att det är ovanligt med denna typ av fall.

– Generellt är det väldigt ovanligt att unga personer begår så här pass allvarliga brott, säger han till SVT Nyheter.

Polisen har ännu inte kunnat höra flickan eftersom hon fortfarande vårdas för sina skador, men under lördagen hölls polisförhör med pojken där han ska ha gjort vissa medgivanden. Då ärendet handlar om barn är sekretessen särskilt strikt och polisen vill i nuläget inte kommentera vad pojken har berättat. 

Eftersom den misstänkte pojken inte är straffmyndig har han inte frihetsberövats av polis, istället är det ett fall för kommunen och socialtjänsten.

Våldsdådet på Morö Backe

– Inom socialtjänsten kan man omhänderta den här pojken om man anser att det behövs och då är det olika typer av placeringar – där en sluten institution är det första man tänker på, säger Michael Tärnfalk.

Enligt åklagarmyndigheten har socialtjänsten så kallad betryggande övervakning av pojken, men om han har blivit omhändertagen vill man i nuläget inte kommentera.

Hör mer från Michael Tärnfalk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet