Foto: SVT

Nu kan bankkorten komma att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Att betala kontant har blivit allt mer ovanligt, och nu kan bankkorten också vara på väg ut. Att betala via mobilen har blivit allt vanligare, och mycket tyder på att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Bankernas mobilbetalapplikation Swish har blivit populär och smyger sig nu alltmer in i den traditionella handeln. I butiken Colorama i Umeå har man under hösten aktivt försökt få kunderna att betala med mobilen, även om det fortfarande går att använda kort och kontanter också.

– Det handlar ju om att se över kostnadsssituationen, kortkostnaderna är ju ganska stora. Skulle alla köra Swish i kassan skulle vi nog spara 90 procent av kortkostnaden, säger Rikard Lundberg, ekonomichef på Colrama i Umeå.

Han berättar att uppskattningsvis runt tio procent av kunderna i dag betalar med mobilappen, och hoppas att det ska bli fler.

En positiv utveckling

Enligt Lundberg handlar det om sexsiffriga belopp som skulle sparas in om butiken kunde undvika kortkostanden. Anders Edlund, som är senior business developer på banken Nordea, är på det stora hela positiv till utvecklingen med betalappar, även om han gärna ser att handlarna erbjuder konsumenter flera betalalternativ.

– Vi har länge sett Swish som ett komplement till kort, som ett alternativ till kontanter. Det är ju allt färre som har kontanter på sig, men mobilen har man med sig, säger Anders Edlund.

Hur vanligt är det att man går så här långt och uppmuntrar till swishbetalning i en vanlig butik?

– Det finns några butiker, men inte så många. Den här butiken är tidigt ute, säger Per Ekwall, presstalesman på Getswish AB.

Används för att fuska

På Skatteverket har man inget att invända mot Swish, så länge appen används korrekt.

– Swish har ökat mycket senaste åren. Det har vi inget emot, men systemet används ibland för att fuska, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare Skatteverket.

Det finns krav på kassaregister sedan 2010 och det gäller också swishbetalningar, och naturligtvis ska kunden få ett giltigt kvitto.

– Betalningen ska registreras i kassasystemet. Men rätt använt är det inga problem, säger Svensson.

”Tror på fler alternativa betalsätt”

Den här typen av betaltjänster lär bli allt vanligare.

– Det kommer inte bli mindre av de här lösningarna om man säger så. Jag skulle kunna tänka mig att det blir någon typ av fingerskanning vid betalning, säger Rikard Lundberg på Colorama i Umeå.

– Tror att det är fler alternativa betalsätt på gång, och då handlar det inte bara om Swish, säger Per Ekwall på Getswish AB.

En tredje part kan komma åt kontot

Ett nytt EU-direktiv kallat PSD2 gör att du som kund inom något år kan tillåta en tredje part att komma åt ditt konto, vilket öppnar för helt nya betallösningar. Exakt vad det kommer att innebära är oklart, men branschen räknar med förändringar.

– Det ger kunden rätt att bruka sitt konto som den vill, man kan till exempel ge den till en tredje part. Det ger ju på ett sätt större konkurrens. Det är positivt att kunden kan välja, men också en risk när fler kommer åt mitt konto, säger Anders Edlund på Nordea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.