Universitetsjuristen Linda Lundmark står i korridoren utanför sitt kontor i universitetsledningshuset i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är det som fuskar? – se Linda Lundmark, universitetsjurist vid Umeå universitet, berätta om AI-fusket vid universitet. Foto: SVT

Första AI-fuskarna avslöjade vid Umeå universitet – fyra stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Umeå universitet varit ett av få svenska lärosäten där studenter inte avslöjats med att ha använt AI för att fuska. Men bara efter årsskiftet har fyra studenter stängts av från universitetet för AI-fusk.

– Det studenterna gör är att ställa frågor till det här AI-verktyget om kurskrav och så får de fram en text, säger Linda Lundmark, universitetsjurist vid Umeå Universitet.

I fjol hade 27 svenska lärosäten handlagt anmälningar där studenter misstänktes ha använt AI-verktyg för att fuska. Sammanlagt anmäldes 221 studenter 2023 vid svenska lärosäten, enligt en sammanställning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Umeå universitet var ett av blott sju svenska lärosäten som inte hade hanterat ärenden där studenter misstänkts ha använt AI på ett otillåtet sätt. Men bara efter årsskiftet har fyra studenter stängts av i sex veckor för att ha använt AI för att fuska.

Studenterna vilseleder lärarna

De examinerande lärarna blev misstänksamma av att studenterna använt ett väldigt avancerat språk och icke-existerande referenser.

– Det fanns ett antal saker i de inlämnade arbetena som man ifrågasatte och då föll korthuset väldigt snabbt, säger Linda Lundmark, som handlagt samtliga disciplinärenden vid universitetet under den tid hon jobbat som universitetsjurist.

Plagiat är vanligaste formen av fusk vid svenska lärosäten – 1 484 fall under 2023. Att använda AI för att fuska kategoriseras däremot som att studenten, genom att använda otillåtna hjälpmedel, avsiktligt försöker vilseleda vid en examination.

Bara ännu en fuskmöjlighet

Studenter kan stängas av eller varnas, även om deras syfte var att använda AI-verktyg som ett hjälpmedel för att organisera sina texter eller förbättra grammatiken, eftersom studenterna vilseleder sin examinator. Detsamma gäller till exempel fusklappar.

– AI är bara ännu en form av fuskmöjlighet. Sen är det ju nytt och svårare att upptäcka än så länge, säger Linda Lundmark, universitetsjurist vid Umeå Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.