Två kvinnor och en man, alla medelålders, personer sitter runt ett soffbord och samtalar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska vara lätt att göra rätt” – Anna-Karin Åsander, Elena Lindholm och Satish Strömberg har tagit fram en utbildning för att minska plagierandet bland studenterna i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Ökning av studenter som plagierar – ny utbildning vid Umeå universitet hoppas bryta trenden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemins utbrott har det skett en ökning av plagiat vid landets högskolor och universitet. Nu inför Umeå universitet en utbildning för att komma till bukt med problemet.

– Det är ett stort problem nationellt. Vi vill hjälpa lärare och studenter att göra rätt, säger docent Elena Lindholm, som utvecklat utbildningen som ska minska plagiat.

Plagiat är den vanligaste grunden för disciplinåtgärder vid Sveriges universitetet och fallen har ökat sedan coronapandemin, då många utbildningar digitaliserades. I de flesta fall rör det sig inte om medvetet fusk utan snarare att det finns en okunskap hos studenterna om vad som är tillåtet och inte.

Många av studenterna som misstänks för plagiat har refererat eller citerat en källa utan källhänvisning. Nu startar en ny utbildning vid Umeå universitet för att minska plagiaten.

– De flesta fallen vi ser är oavsiktliga och för dem har vi en nollvision, säger Satish Strömberg, digitalpedagog som varit med och utvecklat utbildningen.

Chattbot skapar förvirring

Den nya chattboten som kommit som kan användas för att fuska har också skapat diskussioner hos universiteten.

– Det är en utmaning i all utbildningsverksamhet och folk är förvirrade kring det här, säger Elena Lindholm, docent,

Hör om hur man ska hantera den nya AI-tekniken och om utbildningen för att minska plagiaten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.