Nus ovanifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Värst drabbad är dialysverksamheten” – sjukvårdsledaren Johan Thunberg berättar om konsekvenserna av vattenläckan i klippet. Foto: Arkivbild/SVT

Förstärkningsläge på NUS efter stor vattenläcka

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka inträffade på Norrlands universitetssjukhus i Umeå under måndagen. Vattenläckan som inträffade på nionde våningen är åtgärdad – men vattnet skapar problem på underliggande våningar.

– Vi har fått påverkan på elförsörjningen, säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare.

Det var i samband med byggnationsåtgärder som ett rör börjat läcka och vattenläckan uppstått.

– Det är stora delar av en central byggnad på sjukhuset som är påverkat. Det har runnit vatten i schaktet i princip hela den byggnaden.

Hälso- och sjukvården har gått upp i förstärkningsläge för att samordna arbetet och följa utvecklingen.

”Tvungen att skjuta på behandlingar”

Inga patienter har skadats men vissa medicinska åtgärder har skjutits upp. Verksamheterna som är drabbade är dialysen och operation.

– Dialysen har varit tvungen att skjuta på behandlingar och vi har fått skjuta fram operationer, säger Johan Thunberg.

Berörda patienter kontaktas

Verksamheterna har flyttat till temporära lokaler. De patienter som berörs kommer att kontaktas av vården, uppger Region Västerbotten.

– Just nu jobbar fastighetsverksamheten att försöka lokalisera allt som blivit påverkat och återställa det. Man försöker begränsa och torka upp det vatten som kommit ut, säger Johan Thunberg.

Avslutat

Vid lunchtid på tisdagen meddelade Region Västerbotten att förstärkningsläget är avslutat och att verksamheterna har återgått till ordinarie verksamhet. Skadorna efter vattenläckan ska nu genomgå omfattande besiktning vid för att se vilka åtgärder som behövs, meddelar regionen.

DET HÄR ÄR FÖRSTÄRKNINGSLÄGE

Förstärkningsläge är det näst högsta beredskapsläget som en verksamhet kan sättas i. Det betyder att en särskild sjukvårdsledning tillsätts och ett antal nyckelfunktioner samlas för att kunna agera snabbt och ta åtgärder för att förstärka vissa viktiga funktioner.

Totalt finns tre beredskapsnivåer. Den lägsta är stabsläge, den högsta är katastrofläge.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.