Ny kunskap ska ge snabbare och mer träffsäker diagnostisering. Foto: SVT/Arkiv

Umeås forskare har ny kunskap om cancerceller

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna har fått ny kunskap om signalvägen som påverkar hur cancerceller växer och sprids. Det innebär att man snabbare kan identifiera de män som har risk för att utveckla aggressiv och livshotande prostatacancer.

På fler håll arbetar man för att snabbt kunna identifiera vilken cancer som behöver behandlas samtidigt som man vill undvika att ge en cancerdiagnos till en patient med en ofarlig tumör. Nu kan livhotande prostatacancer upptäckas och behandlas tidigare, tack vare forskare vid Umeå universitet.

– Vi kommer att utreda fyndet vidare och planerar för samarbeten med andra forskare. Vi tror att det kan vara fler patientgrupper än prostatacancer där det skulle vara användbart för att förutsäga dålig prognos, säger Maréne Landström, professor i patalogi vid Institutionen för medicinsk biovetenskap.

I Sverige diagnostiseras ca 10 000 män varje år med prostatacancer och varje år dör 2 300 i sjukdomen. Samtidigt är det många män som har en ofarlig tumör. Sjukvården måste hela tiden balanserar mellan det viktiga, och skyndsamma, i att diagnostisera en livhotande tumör och det onödiga i att diagnostisera någon med en ofarlig tumör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.