En scen från en teaterföreställning med flera skådespelare klädda i färgglada kostymer. De står på en scen prydd med mönstrade bakgrunder och en stor dekorativ struktur. I förgrunden syns ett piano och stolar, vilket antyder en musikalisk produktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från premiären av Italienskan i Alger från 1975. Foto: SVT

Från arkivet: När operan kom till Umeå

Publicerad

Norrlandsoperan i Umeå firar 50 år. De första 10 åren saknades ett operahus och den första föreställningen sköts fram då musiker saknades.

Att starta ett operahus är inte gjort över en natt. Inför den första föreställningen bestod operan av en liten ensemble med sju sångare och den dåvarande konstnärlige ledaren Arnold Östman.

1974 skulle man haft premiär, i Östra gymnasiets aula, med Rossinis Italienskan i Alger. Men stråkmusiker fattades och föreställningen sköts fram. Premiären blev istället tidigt 1975 när musikhögskolan i Stockholm firade sportlov och kunde låna ut en ensemble.

De första tio åren – fram till 1984 – hade operan inget eget hus, verksamheten var spridd i sju olika fastigheter. Lagom till tioårsjubileet flyttade operan in den gamla brandstationen – samma hus man är i idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.