Två kvinnor i skugga går genom Sara Lidman-tunneln. Till höger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Metoo-konstverket och Sara Lidmantunneln ”Lev!” gör Umeå unikt enligt franska modetidningen. Hör Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg, berätta om arbetet. Foto: Frida Wengberg/SVT

Franskt modemagasin: Umeå världens mest feministiska stad

Uppdaterad
Publicerad

Det franska modemagasinet Marie Claire lyfter fram Umeå som världens mest feministiska och jämställda stad där kvinnor känner sig trygga.

– Det är så klart roligt. Det är inte varje dag vårt arbete får uppmärksamhet i en sådan tidning, säger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg.

När tidningen beskriver Umeå är det stadsplaneringen för trygga miljöer, Kvinnohistoriska museet och Metoo-monumentet som gör Umeå världsunikt. Jämställdhetsarbetet i kommunen har pågått i många år.

– Det finns en historik att jobba med de här frågorna ända från början av 1970-talet och sen mer strukturerat från 1990-talet. Och det är ovanligt, men gör man nåt under en lång tid så får man resultat, säger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg.

Satsat på trygghet

Jämställdhetsarbetet i stadsplaneringen märks bland annat i stationstunneln med Sara Lidmancitatet ”Lev!” på väggen. Den är ljus och högtalare med ljud skapar en speciell atmosfär. Även storleken på tunneln har anpassats för att alla ska känna sig trygga.

Linda Gustafsson hoppas att uppmärksamheten i den franska tidningen kan göra att andra länder inspireras av Umeås arbete.

– Framförallt jämställdheten inom stadsplanering har internationell renommé. Vi samarbetar med europeiska städer och det finns en uppmärksamhet riktad mot Umeå i de här frågorna.

Kan ni luta er tillbaka och vara nöjda nu?

– Nej, vi är inte nöjda. Det gäller att hålla i och utveckla arbetet. Det finns många utmaningar. Umeå är en växande stad och jämställdhetsarbetet är en viktig del, säger Linda Gustafsson.

Vad säger då Umeåborna? Hör några i klippet nedan.

Hör umeborna om feminismen och jämställdheten i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var inte överraskande”. Hör några Umeåbor om att bo i världens mest feministiska och jämställda stad enligt franska tidningen Marie Claire. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.