Foto: SVT

M vill lägga ner Kvinnohistoriskt museum

Publicerad

Moderaterna i Umeå går till val på att lägga ner Kvinnohistoriskt museum i kommunen, enligt Sveriges Radios Kulturnytt. Detta är något som Moderaterna velat göra sedan 2014 och som SVT Västerbotten rapporterat om sedan dess.

Museet öppnade 2014 och huserar i kulturhuset Vävens lokaler. Partiet anser att hyreskostnaderna till kulturhuset är för höga.

– I sak är det inget fel, men det rimliga vore att det ligger i Västerbottens museum i stället. Så allt av intresse skulle överföras från Kvinnohistoriskt museum till Västerbottens museum som vi är huvudägare i, säger gruppledare Anders Ågren till Kulturnytt.

Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S) menar å sin sida att en flytt skulle betyda ännu högre kostnader och han tycker att museet spelar en viktig roll i sin nuvarande form.

– Det är också kulturens uppgift att lyfta frågor i samtiden för framtiden. Därför fyller Kvinnohistoriskt museum en enormt viktig funktion i det, säger han till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.