Foto: SVT

M: Lägg ned kvinnohistoriska museet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Umeå tycker att det satsas alldeles för mycket pengar på framförallt kultursektorn och vill se neddragningar framöver.

SVT:s granskning visar att Umeå de senaste åren gjort en kraftig ökning av anslagen till både fristids- och kultursektorn, om man räknar in stora satsningar som Navet och Väven. Moderaternas kommunalråd Anders Ågren är skeptisk till många av satsningarna, framförallt på kultursidan.

– I en tid när Umeå gör underskott måste man prioritera hårdare. Moderaterna har varit tydliga med att vi tycker att man ska avveckla Kvinnohistoriska museet och minska bidragen till Folkets hus till exempel, säger Ågren.

Norrlandsoperan viktig

Samtidigt finns det kulturinvesteringar som Ågren försvarar, bland annat upprustningen av Norrlandsoperan.

–  Norrlandsoperan är viktig, inte bara för Umeå utan för hela regionen. Det senaste beslutet som har varit omdebatterat gäller arbetsmiljöåtgärder och vi är fastighetsägare och vi måste ta vårt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.