Kollage med Bert-Rune Dahlberg och en lapp med texten ”stängt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Fredrikaborna tänker om att de nu måste åka fyra mil till närmsta butik. Foto: Anders Öhlund/SVT

Fredrikas enda affär stängd – tvingas köra fyra mil för att handla

Uppdaterad
Publicerad

I Fredrika fanns det en gång i tiden två livsmedelsbutiker, bank, postkontor, bibliotek och biograf. Sedan den enda livsmedelsaffären bommat igen är ingenting av det kvar.

– Det är omöjligt att få ut medicin, säger det tidigare kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg.

Den senaste tiden har både bibliotek och äldreboende i Fredrika lagts ner. För någon vecka sedan möttes byborna av en lapp på ortens enda livsmedelsbutik: Stängt.

Butiken var även post- och apoteksombud, och stängningen innebär att byborna behöver köra flera mil för att handla och hämta ut medicin eller paket.

– Vi får väl se hur länge det går, säger 85-åriga Stefan Larsson som behöver köra fyra mil till närmsta butik.

Före detta kommunalrådet: Vill flytta

– Tyvärr kan vi inte göra mycket . Affären är snarare en fråga för regionen som också har ett ansvar för inlandet. Det är tufft för glesbygden, särskilt för dom små orterna idag, säger Andreas Frohm (S), kommunalråd i Åsele.

Bert-Rune Dahlberg, som varit kommunalråd för Socialdemokraterna i Åsele under flera år, berättar att han nu överväger att flytta.

– Jag funderar starkt på att flytta till kusten. Jag har tittat på lägenhet i Umeå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.