• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två anläggningar i Uppsala och Stockholms län har isolerats efter upptäckt av den smittsamma hästsjukdomen EHV-1. Arkivbild. Foto: TT/Tore Meek

Fruktat hästvirus håller häst-Sverige på spänn

Publicerad

Just nu sprids en elak variant av ett fruktat herpesvirus som drabbar hästar. I både Skåne och Stockholms län har hästar insjuknat men än så länge har man lyckats förhindra smittspridning men manar hästägare till att vara uppmärksamma. – Lyckligtvis har vi inga inrapporterade fall här, men vi följer utvecklingen noga, säger Västerbottens länsveterinär Annelie Grip Hansson.

Sjukdomen ekvint herpesvirus (EHV-1) ger bland annat feber och luftvägssymptom, och kan framkalla missfall hos dräktiga ston. Men den neurologiska varianten, som påverkar hästens hjärna, och som drabbat en ridskola i Österåker samt ett stall i Östhammar, är relativt ovanlig i Sverige.

Följer utvecklingen

Annelie Grip Hansson är länsveterinär på länsstyrelsen i Västerbotten och där följer man hur viruset sprids för att snabbt kunna agera. Viruset saknar vaccin påverkar hästens hjärna. Enligt Grip Hansson så påverkas hästarna olika, men det är inte ovanligt att hästarna blir så dåliga att de blir liggande utan att kunna resa sig upp.

– Vi håller koll och det är viktigt att hästägare är uppmärksamma om en häst blir sjuk och rapporterar in det, säger hon.

”Var försiktiga”

På Sandgärdans ridklubb i Sikeå planerar man att vidta åtgärder och enligt klubbens ordförande Gunilla Björn kan det bli så att man stänger anläggningen för utomstående hästar.

–Vi är en liten klubb så risken kanske inte är så stor, men vi uppmanar alla våra medlemmar som åker på tävlingar där det är mycket hästar att vara försiktiga och avstå om de kan, för vi vill inte ha hit smittan, säger Gunilla Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.