På andra sidan jorden sprids zikaviruset och när forskningsprojektet ZikaPLAN startar är det Umeå universitet som står vid rodret. Universitetet får 1,6 miljoner euro från EU för projektledning och forskning kring viruset och det är det hittills största EU-anslaget som universitetet fått.
I projektet ZikaPLAN ingår totalt 25 olika forskningsinstitut från hela världen, men Umeå universitet är det enda från Sverige och det är också de som ska styra det fyra år långa projektet.
– Från Umeå har vi två roller, den ena är koordinator rollen som innebär att man har kontrollen över finansieringen och kontrollen över hela projektet. Det andra är den forskning som ska göras i Umeå, säger Raman Preet, projektledare ZikaPLAN.
Många frågetecken kring viruset
Zikaviruset överförs via myggor och det första stora utbrottet av inträffade 2013 i Polynesien. Sedan 2015 sker en mer omfattande spridning i främst främst syd- och Centralamerika och trots att viruset är besläktat med dengue så finns många frågetecken.
Förutom att fylla i kunskapsluckor kring zikaviruset, som kopplingen mellan zika och fosterskador och neurologiska komplikationer, är huvudsyftet med projektet att bygga upp ett hållbart nätverk för bättre beredskap mot framtida infektionssjukdomar.
– Den största frågan i forskningsvärlden just nu är hur samma ett virus kan påverka människor på så olika sätt i olika delar av världen, säger Preet.
Sätter Umeå på kartan
Att Umeå universitet fått uppdraget att driva ett forskningsprojekt av den här storleken, som ZikaPLAN är unikt och kommer att sätta Umeå på kartan.
– Jag tror vi kommer lära oss mycket när det kommer till forskning men också när det gäller samordning och nätverkande. Men jag tror också att det kommer att sätta oss på kartan eftersom Umeå kommer finnas överallt när man pratar om ZikaPLAN, avslutar projektledaren Raman Preet,