Modulby på Solbacken i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges största modulby på Solbacken i Skellefteå lämnades med obetalda fakturor efter konkursen av Northvolts dotterbolag. Nu försöker man hitta nya lösningar för modulbostäderna. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Gigantiska modulbyn i Skellefteå drabbas hårt av konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största modulby i Skellefteå med 1 200 tillfälliga bostäder var i princip fullbelagd. Efter att Northvolts dotterbolag gått i konkurs har många flyttat. Kvar finns obetalda fakturor – pengar som företaget Away Group mest troligt inte kommer att få igen.

Modulområdet på Solbacken är ungefär nio fotbollsplaner stort och rymmer 1 200 små bostäder. Företaget meddelade förra året att de ville expandera och skala upp till 2 000 moduler.

Nu har företaget drabbats hårt av att dotterbolaget till Northvolt, Northvolt Ett Expansion, gått i konkurs. För bara någon månad sedan var modulområdet bebott av underentreprenörer till Northvolt. Nu har de flyttat.

Ekonomisk kris för Northvolt

Inte fått betalt: ”Tiotals miljoner kronor”

Away Group som äger modulerna fakturerade Northvolt, som i sin tur fakturerade de boende underentreprenörerna. Northvolt Ett Expansion har flera obetalda fakturor, och efter konkursen är risken stor att Away Group aldrig kommer få pengarna.

– Det handlar om tiotals miljoner kronor, säger platschefen Agneta Jaktland.

Enligt Kronofogden handlar det om ett pågående betalningsföreläggande på nära 13,4 miljoner kronor.

Letar nya hyresgäster

Tidigare har endast underentreprenörer till Northvolt fått bo i Solbackens modulby. Nu hyr Away Group ut själva.

Hur många som bor i modulbyn idag vill företaget inte kommentera, men säger att man letar efter nya lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet