Den nya måltidspolicyn innebär att maten ska lagas mer från grunden igen, vilket har gjort att yrkesstoltheten hos kocken Ricard Bergström och hans kollegor är tillbaka. Han har varit kock i över tio år och lagar tillsammans med arbetskamraterna upp till 2 800 portioner per dag.
– Som kock är man som en musiker. Det är ett skapande yrke, säger han.
Försiktigt förändringsarbete
Som ett första steg försöker kockarna nu att minska köttandelen i maträtter med att blanda i baljväxter, som bönor, utan att det märks på smaken. När SVT var på besök i Lycksele innehöll tacogrytan nästan 20 procent bönor.
– Just i det här fallet när det är mexikanskt mat är det absolut ingen nackdel med lite bönsmak, det blir totalt autentiskt, säger Ricard Bergström.
På så sätt tror kostenheten på Lycksele kommun att klimat- och hållbarhetsmålen kan ökas utan att elevernas matvanor förändras på en gång utan på ett mer långsiktigt sätt.
I klippet ovan berättar Ricard Bergström om den tuffa tiden i höstas och hur han tänker kring framtiden.