Konfirmander i kyrkbänken övar psalmer. Arkivbild Foto: SVT

Här vänder trenden – allt fler konfirmerar sig

Publicerad

Under många år har allt färre ungdomar valt att konfirmera sig i svenska kyrkan. Under 1970-talet var det ungefär 80 procent som valde konfirmation, nu är siffran nere på ungefär 25 procent. Men i Umeå ser man en vändning.

425 ungdomar i Umeå har anmält sig till nuvarande läsår, och det är en ökning med över 100 personer från året innan och det högsta på åtta år.

Församlingarna har fått i uppdrag att nå fler med konfirmationsundervisning, och det arbetet har bland annat bestått i att hitta läger med olika inriktning, bland annat innebandykonfirmation och musik- och teater-inriktning.

I kyrkan tror man att det handlar om deras satsningar på marknadsföring, en vilja att prata om livsfrågor, men också att ungdomarna själva ofta ger ett bra betyg efter sin lägervistelse.

– Nöjda ungdomar sprider till andra ungdomar att det här är kul och bra. De sprider ett gott rykte helt enkelt och det tror jag är viktigt för att lägren ska bli så bra som de blir, säger församlingspedagog Jeanette Brodin.

Jeanette Brodin är församlingspedagog i Umeå. Foto: Nicolina Eriksson, SVT

Så många konfirmerade sig i Sverige

2012: 30 959

2013: 29 833

2014: 28 833

2015: 28 694

2016: 28 070

2017: 26 887

Fakta konfirmation

Konfirmation är det kristna dopets bekräftelse genom en kyrklig akt. Ordet kommer från latinets confirmatio = bekräftelse.

Konfirmation är i Romersk-katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna ett av de sju, av Kristus instiftade, sakramenten.

Konfirmationsgudstjänsten betraktas vanligtvis inte som ett sakrament i Svenska kyrkan, men konfirmation är en bekräftelse av dopet.

Konfirmationsstatistiken inom Svenska kyrkan visar att drygt 24 procent av alla 15-åringar konfirmerade sig år 2017. Detta är en kraftig minskning från 51 procent av 15-åringarna 1995 och hela 80 procent år 1970.

Svenska kyrkan konfirmerar årligen var fjärde av landets femtonåringar, vilket gör Svenska kyrkans konfirmandundervisning till en av landets största ungdomsverksamheter.

Källor: Svenska kyrkan och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.