Cyberphoto i Umeå är en av Skandinaviens största och äldsta onlinebutiker för fotoutrustning, och har vunnit en rad utmärkelser. Sedan många år säljer man också mobiler och tillbehör.
Cyberphoto har gjort omfattande affärer med flera av bolagen i mobilhärvan – inklusive bolag som i dag ingår i både förundersökningar och åtal. Cyberphoto granskas nu av Skatteverket men tillbakavisar att man skulle ägnat sig åt bedrägerier.
”Inget jag visste”
Under pandemin såg företaget en minskad försäljning till konsumenter, och styrde om mot företag. Cyberphoto fick kontakt med bolag som ville köpa och sälja stora partier mobiltelefoner. Enligt Patrik Olsson gjordes noggranna kontroller innan affärerna.
Cyberphotos största mobilkund 2020 var ett danskt företag, där kontakterna skedde med en person som SVT:s granskning visar hade näringsförbud i Sverige efter en tidigare dom för just momsbedrägerier.
– Det var inget jag visste, vi kollar inte upp de anställda i respektive företag, säger Patrik Olsson, som uppger att man avslutade alla affärer med de aktuella bolagen i slutet av 2020.
Flera etablerade varumärken
Cyberphoto är inte det enda etablerade varumärke som dragits in i mobilhärvan. Sajten Realtid uppmärksammade nyligen att börsnoterade Distit, vars teknikprylar säljs hos stora kedjor under namnet Deltaco, också handlat med flera bolag i mobilhärvan – vilket Ditsit kommenterat med att affärerna avslutades ”redan när det förekom misstankar om eventuella oegentligheter”.
För ett år visade SVT att flera butiker hos sajten Cdon, kunde kopplas till mobilhärvan. Ett år senare finns de kvar – trots att personerna bakom i flera fall ingår i stora åtal.
Cdon ställer inte upp på någon intervju men skriver att man har ”tydliga krav och regler”.
Hela svaret från Cdon
Cdon har tydliga krav och regler för hur man får verka på marknadsplatsen, dessa innefattar bland annat krav på F-skattsedel och momsregistrering som är grundläggande för att få bedriva näringsverksamhet i Sverige.
Alla rapporter och underlag till myndigheter levereras av Cdon enligt de regelverk som vi agerar under, det innefattar bland annat momslagstiftning samt plattforms förordningen som vi regleras av och följer.
Får vi information från någon myndighet om att någon aktör på vår marknadsplats sysslar med oegentligheter agerar vi direkt på den informationen.
Cdon är ingen domstol och kommer inte agera reglerande myndighet i dessa frågor.