Cdon beskriver sig som Nordens ledande marknadsplats för e-handel, och på sajten cdon.se säljer en rad olika företag sina prylar under en gemensam webbadress.
I samband med fjolårets Black Week-rea drabbades Cdon-kunder av misstänkta bluffar när de prylar som man betalat för aldrig dök upp. Cdon fick kasta ut flera butiker, och även avsätta miljonbelopp för ersättningskostnader.
SVT:s granskning visar nu att det också finns flera kopplingar mellan Cdon-butiker och bolag i den så kallade mobilhärvan – jättehärvan med misstänkta momsbedrägerier som beskrivs som den största bedrägerihärva som drabbat Sverige (se video).
Slutstation efter karuseller
Det handlar både om direkta ägarkopplingar och kopplingar genom mer eller mindre omfattande handel – alltså att Cdon-butiker köpt prylar från bolag i mobilhärvan.
Enligt bedrägeriexperter finns det därmed en stor risk att mobiler och andra produkter som först använts i en kriminell karusellhandel för att stjäla mångmiljonbelopp från staten, nu säljs till fyndpriser via Cdon-butikerna.
– Efter att den här elektroniken snurrat fem-sex gånger i momskarusellen så ska den ut i handeln på något sätt. Mindre nogräknade handlare, och handlare som är startade för detta syfte, tar då in dessa varor till uppenbart underpris, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus.
– Som konsumenter tror vi att vi gör ett fynd men i själva verket lurar vi oss själva och har redan betalat de nya hörlurarna via skattsedeln. Vi blir omedvetna medbrottslingar.
Cdon: Har nolltolerans
Cdons ledning skriver till SVT att man gör flera kontroller av bolagen som släpps in, kontroller som dessutom skärpts efter Black Week-händelserna. Man uppger också att man har nolltolerans mot bedrägliga betenden och inte känner till några aktuella kopplingar till mobilhärvan.
Cdon uppger dock att man tidigare haft samarbete med mobildistributören Brightstar, som i fjol försatte sitt svenska bolag i konkurs med hänvisning till de krav som Skatteverket riktat mot bolaget efter utredningen om dess roll i mobilhärvan. Brightstars Cdon-butik ska dock ha stängts av för två år sedan, och Cdon uppger att man i dag har ett krav på Brightstar på över 200 000 kronor.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.
Kopplingarna – och svaret
Tre butiker hos Cdon har enligt en utredning från Skatteverket köpt varor från ett av de bolag som deltagit i det jättelika momsbedrägeriet med misstänkt karusellhandel med mobiltelefoner.
En annan butik hos Cdon drivs av ett dotterbolag till Mobile Experience, ett bolag i Örebro som SVT i somras rapporterade fått en stor del av sina tillgångar beslagtagna. Enligt den senaste årsredovisningen handlar det totalt om över 70 miljoner.
Därutöver finns andra kopplingar, som bland annat rör en av de butiker som stängdes av i samband med höstens Black Week-skandal.
Så här svarar Cdon om kopplingarna mellan butiker och mobilhärvan:
Vi har väl inarbetade rutiner och riktlinjer på plats vid registrering av nya handlare för att säkerhetsställa en trygg och bra kundupplevelse på vår marknadsplats.
Vi har skärpt våra riktlinjer och fler kontroller görs nu på både befintliga samt nya handlare, som säljer eller vill sälja via CDON.
Våra bedömningar grundas på regler och rekommendationer från institutioner och myndigheter. För kreditbedömning använder vi internationellt erkända och väletablerade kreditbedömningsinsitut och vi kontrollerar alltid att bolaget innehar giltig F-skattsedel och giltig momsregistrering. F-Skattsedel är våra myndigheters bevis på att bolaget driver en näringsverksamhet och betalar sina skatter och avgifter. Den som får sin F-skattsedel återkallad eller bryter mot CDONs regelverk får inte längre sälja på vår marknadsplats.