Extremt billiga tomter är mycket populära – fast kanske mest i teorin. Trots att tusentals personer kanske anmäler intresse backar nästan alla när de inser att de måste bygga ett hus för ett par miljoner kronor för att få tomten.
– Vi kräver ett permanent boende enligt boverkets standard för en-till-tvåfamiljshus, säger Elin Andersson, teknisk chef Norsjö kommun.
Nordmaling, Robertsfors och Norsjö har alla försökt under flera år. Ett fåtal tomter har de lyckats sälja eller ge bort.
– Det kan fungera i vissa lägen. Kransen till Umeå och Skellefteå där det är pendlingsavstånd, säger Stellan Lundström, fastighetsekonom vid KTH.
En bra image ett måste
Han får medhåll av Lars Westin, regionalforskare vid Umeå Universitet.
– Det ska gärna vara en starkt växande stad i närheten. Sedan måste kommunen ha en bra image så man vill flyta dit, säger han.
Kommunerna hoppas på nybyggnationer och att hindra befolkningsminskning. Men fastighetsekonomen Lundström som själv ursprungligen kommer från inlandskommunen Norsjö är tveksam till att gratistomter kan vända trenden. Trots att det även där är bostadbrist med över hundra personer i kö för lägenheter.
– Trycket på bostadsmarknaden är för låg. Individerna är inte tillräckligt köpstarka.
Den som satsar på ett hus i Norsjö kan inte heller räkna med att göra en bra ekonomisk investering.
– Husen är inte värda det de kostar att bygga, säger Lundström.
Kan signalera en oattraktiv miljö
Risken är också att det låga priset kan motverka sitt syfte.
– Nackdelen kan vara att man i stället signalerar att det handlar om en oattraktiv miljö, säger regionalforskare Lars Westin.
Men efter fyra sålda enkronestomter ska Norsjö nu utreda var det finns fler platser där det går att bygga. Klart är att sjönära läge har varit klart mest efterfrågat.
– Där ska vi försöka hitta fler. Men det är inte helt enkelt med lagstiftning om ett starkt strandskydd, säger kommunen tekniska chef Elin Andersson.