Från och med nästa vecka kommer vissa gravida i Umeå kunna erbjudas igångsättning i hemmet. Foto: Isabell Höjman/TT

Gravida i Umeå ska erbjudas igångsättning i hemmet

Publicerad

Allt fler förlossningar startas på konstgjord väg. Nu ska gravida i Umeå erbjudas möjligheten att sätta igång förlossningen i hemmet, istället för på sjukhus.

Enligt Region Västerbotten startar nästan var fjärde förlossning med en igångsättning. Anledningen till att en förlossning sätts igång varierar. Det kan till exempel bero på att graviditeten gått över tiden eller ett sjukdomstillstånd hos den gravida eller barnet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att fler kvinnor vill få förlossningen igångsatt – utan att det finns medicinska skäl.

Förlossningsvården i Västerbotten

Nationell studie

Förlossningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå deltar nu i en nationell studie tillsammans med andra förlossningskliniker. Studien ska undersöka vilka konsekvenser en igångsättning hemma innebär för den gravida och för barnet.

Därför ges nu vissa gravida i Umeå möjligheten att bli igångsatta hemma.

– En igångsättning innebär vanligen en lång tid på sjukhus och det kan ta upp till flera dagar innan den aktiva fasen av förlossningen startar. Många upplever därför att förlossningen blir väldigt lång. De som har barn sedan tidigare kan till exempel tycka att det är jobbigt att vara borta från sina barn i flera dagar, säger Malin Boremalm, ST-läkare och assisterande lokalt ansvarig för studien i Umeå.

Erbjuds i andra länder

I flera andra länder som till exempel Finland och Danmark har gravida länge kunnat starta förlossningen hemma. I mindre studier som gjorts har man sett att både vårdpersonal och den gravida upplever detta som positivt.

–  Det blir mer likt en spontan förlossningsstart där den födande oftast är hemma under den första tiden som kallas latensfasen, då livmodertappen mognar, för att sedan komma till förlossningen när den aktiva fasen startar, säger Malin Boremalm.

Hoppas kunna erbjuda fler

Om resultaten av studien visar att det är lika säkert och effektivt som att förlossningen sätts igång på sjukhus hoppas regionen kunna erbjuda kvinnor detta som en möjlighet framöver.

Barnmorskan Maria Andersson i Umeå förklarar: Så funkar en igångsättning av förlossningen:

Fakta om studien:

Gravida i Umeå ska kunna erbjudas igångsättning i hemmet, så kallad heminduktion inom ramen för studien Option.

Det är en nationell studie som koordineras av Snaks, svenskt nätverk för nationella kliniska studier inom obstetrik och gynekologi.

Friska personer med en graviditet utan komplikationer som väljer att delta i Option-studien kommer i slutet av graviditeten att bokas in för en noggrann kontroll på sjukhus.

Därefter väljer man metod för igångsättning och det sker på samma sätt som på sjukhus idag, antingen med tabletter eller med en ballongkateter. Vilka som sedan fortsätter igångsättningen hemma eller på sjukhus väljs genom lottning. De som går hem har möjlighet att kontakta förlossningen dygnet runt via telefon och är hemma som mest i 24 timmar innan de kommer in för en ny kontroll.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet