Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att campylobacterinfektioner är vanligast under sommarmånaderna.
Varför är det vanligast under sommaren?
– Vi tror att det beror på att folk är mer i fritidshus och utomhus överhuvudtaget, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
LÄS MER: Grillen – den ultimata knottfällan
Vid grillning av en köttbit är det inte lika viktigt att den blir helt genomstekt. Bakterierna finns på utsidan och de avdödas under grillningen även om det skulle vara lite rödare i mitten.
– Om du har malt kött så har du bakterierna från utsidan i hela köttfärsstycket, då måste det vara väl genomstekt. Rosa hamburgare tror vi inte på, säger smittskyddsläkare Stenmark.
LÄS MER: Brandskyddsföreningen: Så grillar du säkert
När kött och kyckling varit fryst och läggs på grillen är det viktigt att det är helt tinat, annars är det svårt att få det helt genomstekt. När det kommer till kyckling är det en fördel att välja det som är fryst från början. Den frysta kycklingen innehåller mindre antal bakterier, om det finns campylobacter.
– Börja med fryst och låt det tina och grilla helt igenom, tillägger Stenmark.
Det är farligt att låta kött stå framme i solen eller rumstemperatur under en längre tid, både när det är färskt men även som tillagat. Stenmark har ett generellt tips för att skydda sig mot smittor inom matlagning.
– Mat som ska vara varm ska vara varm och mat som ska vara kall ska vara kall, säger Stenmark med ett leende.
Ingen oro för rötmånad
Dagens kylskåp och frys har gjort det gamla orosmomentet med rötmånad rätt så obefintligt, enligt Stephan Stenmark.
– Rötmånad är inte så viktigt nuförtiden, det är bättre att lägga fokus på handhygien, kyla mat, genomsteka kött och ha separata skärbrädor. Det är viktigare än rötmånaden, säger han.
Fyra viktiga steg
Tvätta händerna: Efter toalettbesök, matlagning, att du hanterat rått kött och kontakt med djur.
Separera: Använd olika skärbrädor till grönsaker och kött, separera rått kött från mat som inte ska upphettas. Diska eller använd olika skärbrädor och redskap.
Värm upp maten: Hetta upp maten ordenligt när den tillagas. Kyckling, hamburgare och rå korv ska alltid vara genomstekt
Kyl ner maten: Undvik att låta maten stå framme länge i värmen. Kyl maten snabbt och förvara den kallt.