Den före detta sjuksköterskan Albin, som egentligen något annat, sitter med ryggen mot kameran i sitt vardagsrum. Han bär en mörkgrön jacka med huvan uppdragen över huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns som att pengarna är viktigare än människorna” – se den före detta sjuksköterskan Albin förklara varför han lämnade regionen efter 13 år. Foto: Tomas Nyström, SVT

Sjuksköterskan Albin fick nog efter 13 år – lämnade Region Västerbotten

Publicerad

Efter 13 år som sjuksköterska tröttnade Albin på den dåliga arbetsmiljön inom Region Västerbotten och utbildar sig nu för att få jobb inom ett helt annat yrke. Han menar att regionen bryr sig mer om ekonomin än om sina anställda.

– Cheferna behandlade mig inte som en människa, utan som en vara, säger han.

Rekordmånga utbildas till sjuksköterskor i Sverige. Men många av sjuksköterskorna flyr samtidigt regionerna – både för att arbeta hos andra arbetsgivare och för att ta jobb inom en annan sektor.

De senaste åren har exempelvis Socialstyrelsen noterat en flykt från sjuksköterskeyrket.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Ungefär 17 procent av alla legitimerade sjuksköterskor har lämnat och jobbar utanför yrket sett till de senaste åren, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Skickade hem patienter – som behövde vård

Albin är en av sjuksköterskorna som lämnat yrket. Den dåliga arbetsmiljön inom Region Västerbotten blev för mycket. Och de sista åren avskydde han att gå till jobbet.

– Det kändes inte som vi gjorde det vi skulle göra. Vi skickade hem folk som inte skulle ha skickats hem på grund av platsbrist, säger Albin.

Albin upplevde att bemanningen var ett stort i problem. Om någon i personalen blev sjuk gick kollegorna på knäna.

– Då kommer utbrändheten som ett brev på posten. Det behövs mer personal, säger han.

Regionen: Insatser görs

Hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson menar att regionen kontinuerligt arbetar med att förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor och andra yrkesgrupper inom sjukvården.

– Arbetsfördelningen ses över och insatser görs för att ge chefer bättre möjligheter att leda och fördela arbetet. Vi ser att samarbeten och större vårdenheter ger mindre sårbarhet och större möjlighet att fördela arbetsuppgifter, säger hon.

Mer personal – inte hela lösningen

Elisabeth Karlsson menar att fler medarbetare inte är den enda lösningen för att förbättra arbetsmiljön. För även om regionen är i behov av personal just nu kommer personalbehovet enbart försämras i framtiden.

– Det är viktigt att den kompetens som finns i organisationen används och utvecklas utifrån verksamhetens behov, vilket innebär att vi behöver förändra våra arbetssätt och flöden, säger hon.

Albin heter egentligen något annat och vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet