Under 2023 har Region Västerbotten dragit ner antalet vårdplatser med 8,8 procent, visar siffror från SKR. Ingen annan region har kapat vårdplatserna lika mycket.
I hela Sverige försvann 174 vårdplatser inom slutenvården under samma tid. Av dem var det 54, alltså nästan var tredje vårdplats, som försvann i Västerbotten.
Svårt att slussa patienter vidare på sjukhuset
På akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå blir effekterna av vårdplatsbristen tydliga.
När platserna på de olika avdelningarna på sjukhuset börjar bli fulla eller till och med överbelagda stannar utflödet av patienter av samtidigt som patienter fortsatt strömmar in i väntrummet.
Patienterna på akuten
Eftersom akuten enbart är en mottagning och inte en vårdavdelning finns inte förutsättningar för att ge vård under en längre tid.
– Vi kan inte ge dem mat och vi har inte alla läkemedel som finns på en avdelning. Patienterna riskerar även ligg- och trycksår, säger Fredrik Olofsson, läkare på akuten.
Bara en region har lyckats öka
Alla regioner i Sverige förutom Stockholm har de senaste 16 åren tvingats minska antalet platser på sjukhus, mycket på grund av personalbrist.
2023 har Socialstyrelsen inom ramen för ett regeringsuppdrag tagit fram hur många vårdplatser det bör finnas. På kort sikt fattas det 2 360 vårdplatser inom somatisk vård exklusive intensivvård i Sverige. I Västerbotten behöver antalet vårdplatser öka med 25 procent på kort sikt, enligt rapporten.
Ska dra ner på personal men samtidigt öka vårdplatser
Under 2024 har Region Västerbotten lyckats återöppna ett 20-tal vårdplatser i hela regionen, men Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det inte räcker.
– Vi behöver öka mycket mer än så.
Trots att bristen på personal, speciellt sjuksköterskor, är den klart största anledningen till vårdplatsbristen så vill de styrande politikerna i Region Västerbotten minska på vårdpersonal för att spara pengar.
I klippet nedanför förklarar regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) hur det ska fungera.
På akutmottagningen i Umeå syns inga förbättringar än. Fredagen den 13 december var man uppe i 80 patienter, fler än någonsin förr. Bemanningen räcker egentligen bara till 35 patienter som mest.
Så mycket har Regionerna minskat på vårdplatser
Siffrorna anger minskning på antalet disponibla vårdplatser i genomsnitt per dag mellan 2008 och 2023.
- Västerbotten: 43 %
- Örebro: 42 %
- Dalarna: 37 %
- Västra Götaland: 36 %
- Jämtland-Härjedalen: 36 %
- Norrbotten: 34 %
- Västernorrland: 33 %
- Jönköping: 31 %
- Halland: 30 %
- Uppsala: 30 %
- Blekinge: 29 %
- Skåne: 26 %
Riket: 24 % - Västmanland: 23 %
- Östergötland: 23 %
- Gävleborg: 23 %
- Värmland: 22 %
- Kronoberg: 21 %
- Sörmland: 21 %
- Kalmar: 21 %
- Gotland: 6 %
Region Stockholm har ökat antalet vårdplatser med 6 procent sedan 2008.
Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)
Detta är en disponibel vårdplats
En ligg- eller sittplats på vårdenhet i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö som står redo för omedelbar användning.
Källa: Socialstyrelsen