Drygt 4 700 personer börjar en sjuksköterskeutbildning i Sverige vårterminen 2025. Universitets- och högskolerådet, UHR, har fört statistik sedan 2008, och den visar att det aldrig någonsin varit så många.
Flest av dem ska börja sin utbildning vid Umeå universitet.
Allt fler lämnar regionerna för privata vårdgivare
Socialstyrelsen har som uppdrag att stödja sjukvården på olika sätt. Bland annat utreder Socialstyrelsen vilka områden är som är centrala för att sjukvården ska klara sitt uppdrag.
– Det kanske mest viktiga område nu är personalförsörjning, säger Mattias Fredricson, avdelningschef för utveckling av hälso- och sjukvården på systemnivå på Socialstyrelsen.
Mellan januari 2020 och december 2022 minskade andelen sjuksköterskor som arbetade i offentlig sektor från 83 procent till 79 procent, medan andelen sjuksköterskor som var anställda i privat sektor ökade från 12 till 15 procent.
Svårare att utbilda blivande sjuksköterskor
Enligt Socialstyrelsens rapport leder tappet till en förlust av kontinuitet och kvalitet.
När erfarna sjuksköterskor lämnar den offentliga sektorn minskar möjligheterna att möta allt mer komplexa patienter, bedriva forskning och handleda studenter under deras praktikperioder.
Ett exempel på problem som rapporten nämner är att mindre erfaren personal behöver ta hand om inskolning av nyexaminerade sjuksköterskor men även studenter under pågående utbildning.
– Det blir svårare att ha verksamhetsförlagd utbildning eftersom det blir svårt att hitta handledare, säger säger Mattias Fredricson.