• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är en av hamstrarna som lämnades att dö i ett soprum. Foto: Djurskyddet/TT.

Hamstrar lämnades att dö i soprum

Uppdaterad
Publicerad

Fyra hamstrar dumpades i ett soprum i Skellefteå. De hittades smutsiga och övergivna – utan mat eller vatten.

– De hade dött och plågats om inte rätt person hittat dem, säger Anniken Johansson på Djurskyddet i Skellefteå.

Det var i måndags som en tjej kontaktade Djurskyddet i Skellefteå. Under natten hade hon hittat fyra dumpade och övergivna guldhamstrar i ett soprum – en dräktig hona, en hane och två ungar.

– Dom hittades i en fruktansvärt smutsig bur, fullt med urin och avföring. Det fanns ingen mat och inget vatten, säger Anniken Johansson.

Tjejen som hittade hamstrarna tog hem dem till sig. Där fick de mat och vatten. Morgonen därpå ringde hon Djurskyddet som nu har hand om hamstrarna.

Otroligt magra

– Hamstrarna var otroligt magra, men trots det var honan jättetjock. Vi tror att hon är dräktig. Hamstrarna ska väga dubbelt så mycket egentligen, berättar hon.

Polisen har fått in en anmälan om att hamstrarna har hittats, men ingen har hört av sig. På måndag kan hamstrarna säljas vidare till nya ägare.

– De var sega och påverkade av tiden i soprummet. Det känns bra att vi får ta hand om dem i en vecka och se att de repar sig, säger Anniken Johansson.

Guldhamstrarna hade gått en plågsam död till mötes om de blivit kvar i soprummet.

– De hade dött. Det var tur att rätt person hittade hamtstrarna.

Vad tänker du om att någon lämnat djuren så där?

– Det är absolut inte okej att dumpa djur på det sättet. Det är förmodligen någon som lessnat. Men det är ingen rymdfysik att ta hand om hamstrar.

Tänk efter innan du skaffar djur

Vad ska man göra om man inte kan ta hand om sitt djur?

– Man ska alltid tänka ut det innan man skaffar djur, oavsett om det handlar om en kossa eller en mus. Det måste finnas en plan. Man kan bli sjuk eller få allergi och det ska man tänka på innan. Om man vill ha råd kan man alltid ringa en veterinär eller en djuraffär för att få tips.

Guldhamstrarna ska dessutom inte bo tillsammans flera stycken. Enligt djurskyddet biter de ihjäl varandra efter ett tag. Det hade inte hunnit ske i det här fallet.

– Det är otroligt tråkigt att folk skaffar djur för att sen strunta i sitt ansvar. Det är för lätt att skaffa djur och för lätt att göra sig av med djur. Vi på djurskyddet vill inte ta hand om andras ägaransvar, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.