Han lever ett riktigt hundliv

Uppdaterad
Publicerad

Petter Karlsson kör hundspann på heltid. Nu är han tillbaka i Slussfors efter att ha vunnit en av de mest prestigefyllda slädhundstävlingarna i världen.

Ända sedan Petter Karlsson for runt i byn dragen på spark efter familjens hund har han haft som målsättning att bli bäst i världen. Nu har drömmarna besannats, eller åtminstone delvis besannats. För någon VM-titel har det inte blivit än, men i januari i år vann Petter Karlsson och hans hundspann tävlingen Le grand odyssée i Frankrike som räknas som en av de mest prestigefyllda i världen.

– Anledningen till att det känns så bra att vinna just Le grand odyssée är att de bästa spannen från Alaska, Kanada och hela Europa kommer dit, säger Petter Karlsson.

Vinnaren i Le grand odyssée får 420,000 kr medan VM-vinnaren inte får mer än en titel. Om en VM-tävling går i Alaska måste hundarna fraktas med flyg och det är både dyrt och besvärligt. Därför drar sig många hundförare för att åka långt för att delta i de stora mästerskapen.

Dyra på hemmaplan

Men hundarna är också dyra på hemmaplan, berättar Petter Karlsson, och det är bara på sista tiden som han fått det att gå ihop ekonomiskt. Nu, efter tre SM-guld, ett EM-guld och le grand odysséevinsten, kan Petter leva på sitt stora intresse.

– För fem-tio år sedan var det bara kostnader men nu tjänar vi endel pengar på turistkörning. Dessutom säljer vi någon hund ibland och så får vi ju prispengar. För Grand odyssée-pengarna ska vi köpa en automatisk utfodringsmaskin, berättar Petter.

Slädhundssäsongen pågår fram till april, så under sommaren får hundarna vila sig, men för Petter tar arbetet med det egna jordbruket över.

– På sommaren får man helt koppla bort det där med hundarna och istället vill man avla fram bättre kor och ordna till det i ladugården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.