Sedan mer än ett år tillbaka har förskolan Gitarren på Rödäng i Umeå arbetat med ett större projekt om hållbar utveckling. Nu testar man att helt slopa köttet, vilket Folkbladet var först med att berätta. Idén kom från en av de anställda och har tagits emot med öppna armar från föräldrarna.
– Det har bara varit positiva reaktioner och många är tacksamma, säger Markus Sandström, förskollärare på Gitarren, och tillägger:
– Barnen har också verkat väldigt intresserade och pepp.
Ingen får kött
På Gitarren finns tre avdelningar med barn mellan ett och sex år. Om två veckor startar projektet och då blir frukost, lunch och mellanmål helt vegetariskt. För den som hellre vill ha kött blir det inga undantag
– Den som vill ha vegetarisk mat idag ansöker ju om specialkost, och vi gissade att det omvända skulle gälla nu. Men vi har fått svar från Måltidsservice att det inte kommer att ordnas, säger Markus Sandström.
Dietist inkopplad
En dietist har kopplats in för att försäkra att barnen får i sig allt de behöver. Efter jul och nyår kommer en utvärdering göras.
– Vi tror och hoppas att det här kan bli permanent. Det är också tanken, men det kändes lite drastiskt att gå ut med det direkt. Vi ska utvärdera ordentligt först, säger Markus Sandström.
Även om reaktionerna hittills varit positiva så säger Markus Sandström att han är medveten om att specialkost är en het potatis.
– Vi vill vara tydliga med att det inte finns något politiskt i det här. Det här är något vi gör för att vi tror att det har en positiv klimatpåverkan.
Vid Måltidsservice som ansvarar för maten på förskolor och skolor inom Umeå kommun uppmuntrar man försöket på Gitarren, som nu blir den första kommunala förskolan i kommunen som testar att helt ta bort köttet från menyn.
– Så länge man har en samsyn och informerar föräldrar så vill inte vi vara en bromskloss. Vi ser det som ett positivt initiativ, säger Maria Svensson, chef för meny och produktion vid Måltidsservice.