En glad man håller i en röd första hjälpen-väska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butiksägaren i Åbyn vilka varor som efterfrågas mest. Foto: Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Här är varorna som svenskarna köper inför kris – slut i butikshyllorna i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppmaningen om att svenskarna ska förbereda sig för krig har flera butiker märkt av en ökad efterfrågan på produkter inom krisberedskap.

– Man märker verkligen att folk vill preppa, säger David Wennersdahl, ägaren av butiken Tacticalstore i Åbyn utanför Byske.

Detta var förra veckan som överbefälhavare Micael Bydén gick ut med en uppmaning om att svenskarna skulle förbereda sig för krig.

Efter det sålde Clas Ohlson i Skellefteå slut på vevradior. Enligt företaget ökade försäljningen av varan med tusen procent och stormkök med 800 procent.

– Vevradion sålde slut samma dag som uttalandet och nu kom en kund och frågade efter en stor vattendunk som också är slut, säger ställföreträdande butikschef Sandra Öhlén.

Sålde slut på storpack

Friluftsbutiken Tacticalstore i Åbyn strax utanför Byske delar samma bild. Men där är det en annan produkt som ökat mest i försäljning.

– Det har varit stor åtgång på storpack med frystorkad mat. De största förpackningarna sålde slut, säger butiksägaren David Wennersdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.