Huggorm som gapar och sjuksköterska som visar upp ormserumet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med sjuksköterskan Tilda Nordström som visar upp var ormserumet förvaras i Umeå. Foto: Cornelius Poppe/NTB (stillbild), Elin Moberg/SVT

Här finns dyrbara ormserumet i Umeå – kostar 40 000 kronor per dos

Uppdaterad
Publicerad

Håller värmen i sig kan det bli en riktig huggormssommar. För precis som människor gillar huggormen att sola en varm sommardag. För den som blir biten och får gift i sig, finns det hjälp att få: Ett ormserum som kostar regionen 40 000 kronor per dos, enligt Giftinformationscentralen.

– Men det är få som blir riktigt sjuka, säger sjuksköterskan Tilda Nordström i Umeå.

Serumet har kort hållbarhet och finns inte på alla sjukhus i Sverige. I Västerbottens län finns det på sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå.

Krävs det akut motgift blir det helikopter, ambulans eller taxi dit, beroende på var i länet du befinner dig.

– Min erfarenhet är att man kan få motgiftet snabbt i hela Sverige, säger Erik Lindeman som är läkare på Giftinformationscentralen.

Ovanligt med reaktion på huggormsbett

Ungefär vart tredje av alla huggormsbett är så kallade ”torrbett”, där huggormen biter men inte sprutar ut något gift. Men misstänker man att man blivit biten ska man kontakta sjukvården, trots att det är ovanligt med en reaktion.

– Det är svårt att veta om man inte ser huggormen, att det faktiskt rör sig om ett huggormsbett, säger Erik Lindeman.

Hur ofta behövs serum för ormbett?

År 2023 kontaktade 688 personer – både vårdpersonal och privatpersoner – i hela landet Giftinformationscentralen för att man misstänkte att någon hade blivit biten av huggorm.

122 personer hade så allvarliga symtom att de behövde få motgift i form av ett serum.

– Dessa kan vi räkna som ”säkra” huggormsbett med giftinjektion, säger Erik Lindeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.