huggorm i mossan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör man om man blir huggormsbiten? I klippet svarar läkaren Erik Lindeman på tre frågor om ormar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så gör du om du blir biten av en huggorm – läkaren tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara människor, utan även huggormar som kryper fram och solar på klippor när det är varmt. Maj i år är redan den värsta majmånaden sett till antalet huggormsbett sedan rekordvarma 2018.

– Man ska ta sig till sjukhus om man blir biten, men man ska inte få panik, säger Erik Lindeman på Giftinformationscentralen.

År 2023 kontaktade 688 personer i hela landet – både vårdpersonal och privatpersoner – Giftinformationscentralen för att man misstänkte att man hade blivit biten av huggorm.

Vill vara ifred

Huggormarna i Sverige är oerhört skygga och vill bli lämnade i fred.

– Jag tror att vi är lite för rädda för ormar i Sverige, säger Erik Lindeman som är överläkare på Giftinformationscentralen.

”Snäll och skygg”

Han menar att man har en föreställning om att ormen vill en illa och attackerar men att så är det inte.

– För att vara en giftorm så är den svenska huggormen väldigt snäll och skygg, säger han.

I videon ovan svarar han bland annat på vad man ska göra om man blir biten av en huggorm.

Symtom vid huggormsbett

Vanligen ser man två små bettmärken med 6-9 mm mellanrum. Om en huggorm injicerar gift medför det i de flesta fall smärta och senare en blåaktig svullnad kring bettstället.

I allvarliga fall kan man redan tidigt bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående och kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad. Svullnaden och missfärgningen kan spridas och omfatta hela den bitna kroppsdelen och också delar av bålen.

I regel klingar svullnaden av inom ett par veckor men kvarstående eller återkommande besvär kan förekomma.

Källa: Giftinformationscentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.