Far och son står med kräftburar i handen och tittar på Skellefteälven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kolla, det finns inga”, se var Peter Nygren och sonen Tom brukade fiska innan kräftpesten slog ut kräftorna i Skellefteälven. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här finns inga kräftor kvar – pesten dödade festen i Klutmark

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna är det kräftpremiär men den stora årliga festen i Klutmark dog för ett par år sedan. Pesten utplånade kräftorna i Skellefteälven. Det kommer att dröja många år innan det återigen blir möjligt att fiska flodkräftor i älven.

– Nu längtar vi tills de kommer tillbaka, säger Peter Nygren i Klutmark.

I de kräftfiskande byarna längs Skellefteälven håller man nu tummarna för att pesten ska vara borta ur älven. Sommarens undersökningar ger än så länge hopp.

– Men beståndet är helt utslaget hos oss. Från att ha varit en stor happening med kräftfiske i byarna är det idag i stort sett ingenting kvar, säger Peter Lundström, ordförande i Krångfors Fiskevårdsområde.

Kräftpest i Skellefteå

Krävs nya kräftor

Även om älven förklaras pestfri kommer det att dröja många år innan det går att fiska kräftor igen. Även med stöd från kommunen och myndigheter kan det ta tio år eller mer, tror Peter Lundström.

– Så fort det går är ambitionen att söka pengar för att återutsätta kräftor. Vi i berörda fiskevårdsområdet har haft möten och diskuterat detta med kommunen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet