Av de femton kräftor som satts ut i burar i Skellefteälven i sommar har 13 överlevt. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Provsvaren har kommit – döda kräftorna i Skellefteälven är pestfria

Publicerad

De kräftor som skickades för analys av Skellefteå kommun för några veckor sedan är inte smittade av kräftpest. Det visar de analyser som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort.

– Det är däremot för tidigt att utesluta att smitta fortfarande kan förekomma i vattnet, säger kommunens fältarbetare Theo Nilsson Häll.

Sommarens försök att sätta ut kräftor i Skellefteälven för att se om de överlever är än så länge lovande. Men i slutet av förra veckan dog ytterligare en kräfta som även den ska analyseras.

Och så finns en fortfarande en risk att det finns signalkräftor i älven. En möjlig orsak till pesten är inplanterad signalkräfta.

– Vi ska dra igång provfiske idag i älven för att se om vi får upp några signal- eller flodkräftor, säger Theo Nilsson Häll.

Två fältarbetare från Skellefteå kommun kollar kräftburar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den ser pigg ut” – se när fältarbetarna kollar hur de utsatta kräftorna mår i Skellefteälven. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet