Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 30-tal personer samlades i Ersmark för att bekämpa jättebalsaminen längs Tavelån. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Här försöker de utrota jättebalsamin längs Tavelån: ”Sprids längs vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Invasiva arter är ett av de globalt största hoten mot biologisk mångfald. Ett nytt EU-finansierat projekt ska nu bekämpa jättebalsamin efter två vattendrag i Umeå, Bubäcken och Tavelån.

– Målet är att skapa en gemensam, storskalig bekämpning tillsammans med alla fastighetsägare, säger Åsa Laurell, naturvårdare på Umeå kommun.

Under onsdagskvällen hade Umeå kommun bjudit in boende i Ersmark och Ersforsen till ett arbetsgille för att plocka bort jättebalsaminer i området.

– Man måste plocka bort plantorna två-tre omgångar per år i detta område och man måste göra det innan de går i frö, säger Åsa Laurell.

Ett 30-tal personer slöt upp till kommunens arbetsgille. En av dessa var Emma Nyberg som bor i området.

– Vi brukar vara ute och rensa lupiner med barnen. Det här var ju jätteroligt när det är samordnat och det går fort när vi hjälps åt, säger hon.

Tavelån rinner genom Tavlefjärdens naturreservat innan ån når Bottniska viken. Länsstyrelsens mål är att jättebalsaminerna ska vara borta från reservatet inom sex år.

– Om det ska lyckas behöver alla fastighetsägare uppströms ta sitt ansvar eftersom jättebalsamin sprider sig effektivt med vatten, förklarar Åsa Laurell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.