Ukrainarna Anna Pustovietova och Yurü Danylenko håller hand medan de försöker hålla balansen på skridskoisen. Båda har röd hjälm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yurü Danylenko från Ukraina tycker att svenska är lättare än att åka skridskor: ”Bättre att lära sig språket när man gör något”. Hör mer i klippet. Foto: Linnea Vennström/SVT

Här får ukrainare i Umeå kommuns språkprojekt lära sig svenska – på skridskor

Publicerad

Skridskor, svänga och hjälm – det är några av orden som de ukrainska deltagarna får lära sig i ishallen. Umeå kommuns projekt går ut på att flyktingarna ska få lära sig svenska språket bättre och samtidigt ta del av den svenska kulturen genom fritidsaktiviteter.

– Det är jättebra för språkträningen, säger Iain Dunbar, hälsopedagog i projektet.

För att förbereda ukrainska flyktingar för arbete är Umeå kommun igång med projektet Care – Prepare for work. Att lära sig svenska genom olika fritidsaktiviteter är ett effektivt sätt för att utöka ordförrådet, menar Iain Dunbar. Innan har de bland annat spelat innebandy, badminton och åkt skidor.

– Helt plötsligt skriker man pass, ge mig bollen, man övar och får vara modig med språket, säger Iain Dunbar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer än bara skridskor

Det är många som har tunga upplevelser i bagaget och då blir aktiviteterna utanför klassrummet extra viktiga, menar Iain Dunbar.

– De skrattar och har kul, det är den absolut största fördelen.

Hör vad ukrainarna tycker om skridskor och språkinlärning videon.

Care – Prepare for work

Projektet inleddes i januari 2023.

Målet är att deltagarna ska in på arbetsmarknaden i Umeå och i Västerbotten innan sista augusti i år.

Deltagarna förbereds för arbete inom fyra bristyrkesområden; vård och omsorg, restaurang och service, pedagogisk verksamhet och barnomsorg samt lager, transport och bygg.

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden med 5,2 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet