Projektet kallas Vårda Umeå och är en heltidskurs i svenska språket med fokus på vård.
Bakgrunden till projektet är att det finns en brist på vårdpersonal, samtidigt som det finns många utrikesfödda som har utbildning i eller erfarenhet av olika slags vård i hemlandet. Men många saknar språkkunskaper.
Rätt att arbeta
De ukrainare som kommit till Sverige under det så kallade massflyktsdirektivet, har rätt att arbeta, men de har inte rätt till SFI som andra nyanlända har. Umeå kommun har därför sökt externa medel för att underlätta för dessa nya flyktingar att komma in i arbete.
– Det behövs folk inom vården, och här finns folk med kompetens som vill jobba. På kursen har vi både doktorer, sjuksköterskor, mikrobiologer, personliga assistenter och de som har vårdat folk hemma, säger Sandra Karlsson som är kurslärare.
Endast tillgänglig i Umeå
För tillfället är det bara i Umeå som erbjuder kursen i Västerbotten. Men det finns också möjlighet att välja att läsa på distans en dag i veckan.
– Vi har ett lägre tempo på distanskursen, och det gäller då att man klarar av att studera på egen hand. På kursen i Umeå har vi undervisningen på plats alla dagar utom onsdagar, och det går ofta betydligt lättare att lära sig språket på det sättet, säger Sandra Karlsson.
Börja jobba i december
När kan kursdeltagarna börja jobba tror du?
– Tanken är att de ska kunna börja jobba till december i alla fall. Så fort språket sitter är de redo, för kompetensen finns ju redan, säger Sandra Karlsson.