• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Skopa river taket på det gamla lasarettet i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rivningen av lasarettet och hör processledaren Sanna Orellano berätta mer om vad som ska återvinnas till den nya mötesplatsen Arctic Centre of Energy i klippet. Foto: Evelina Dahlberg / SVT

Här rivs gamla lasarettet i Skellefteå – får nytt liv i nya landmärket

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av de över 100 år gamla lasarettsbyggnaderna i Skellefteå är igång. Men delar av interiören kommer att få nytt liv i det man hoppas ska bli stadens nya landmärke – mötesplatsen Arctic Centre of Energy.

Det är bland annat golv, trappräcken och fönster som kommer att återbrukas från sjukhuset och användas i det nya Arctic Center of Energy i Skellefteå. Kompetenscentret ska samla företag, utbildningsaktörer och forskningsinstitut tillsammans med labbmiljöer inom elektrifiering.

– Som Skellefteås nya landmärke ska den här byggnaden hålla höga hållbarhetsnivåer och en nyckel är att arbeta med så mycket återbrukat material som möjligt, säger Sanna Orellano, processledare för ACE.

Därför rivs gamla sjukhusbyggnaderna

Anledningen till rivningen av lasarettsbyggnaderna är att lokalerna inte längre uppfyller dagens krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.