Länder som Danmark, Finland, Norge och Island medverkade under presentationen av den specialbyggda drönaren som ska transportera medicin till glesbygden.
– Det handlar om att vi ska garantera att det är en bra vård för alla människor i Sverige och inte bara dem människor som bor i städer och stora orter. Tillgängligheten är viktig och det finns ett uttalat mål från regeringen att alla människor ska få sina mediciner inom 24 timmar från att de har fått receptet. Det här är en metod att nå alla ställen i Norrlands inland, säger Anders Forslund på Chalmers som tagit fram drönaren.
Kan färdas flera mil
Drönaren är fortfarande en prototyp, men kommer väntas vara helt färdig mot sommaren. Tanken är att den ska transportera mediciner och lättare sjukvårdsmaterial mellan samhällsrummen, som är klara till årsskiftet.
I samhällsrummen kan invånarna dygnet runt på egen hand ta blodprover, kontrollera sitt blodtryck och koppla upp sig via en videolänk till vårdpersonal som befinner sig på en sjukstuga eller ett sjukhus.
Drönaren kallas för TRALLA (Transport av lätta laster långa avstånd) och kan färdas 7-8 mil med en maxvikt på åtta kilo.
Stort intresse för drönaren
Bland representanterna från de nordiska länderna väckte drönaren intresse.
– Vi är väldigt intresserade, jag vet inte hur det är med vädret på Island om det är för mycket vind. Men teknologin går fort framåt så det är mycket spännande, säger Sigrídur Jakobínudóttír från det isländska värlfärdsdeperatementet.