”De känner slemmet från sniglarna” – se när hundarna Kraja och Mira hittar mördarsniglar Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Här sniffar hundar fram mördarsnigelns ägg

Publicerad

Människans bästa vän har blivit mördarsnigelns stora fiende. Med fin precision sniffar de tränade hundarna Kraja, Soya och Mira inte bara fram sniglar utan även äggen, vilket kan få stopp på den invasiva arten. Men målet är ännu högre satt.

– Lyckas det bra så är det här en metod som kan användas på andra svårfunna invasiva arter, säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva arter på länsstyrelsen i Västerbotten.

För en månad sedan blev beaglen Peggy smått kändis när flera medier spred ordet om den mördarsnigelsökande hunden. Nu har ett pilotprojekt med tre liknande hundar startat i Västerbotten.

I Nyåker utanför Nordmaling har mördarsniglar fått fäste, trots att länet länge varit rätt så förskonat från arten. Men med de specialtränade hundarna hoppas länsstyrelsen kunna stoppa sniglarnas framfart.

Se i klippet här ovan hur hundarna jobbar.

Hundarna och hundförarna i projektet: Eva-Karin Sjödin och Kraja, Pia Keyser och Soya, Stina Wallin och Mira. Foto: Creative Commons

Fotnot: Pengarna kommer från Naturvårdsverket och projektet pågår till hösten 2021.

Mördarsnigel (Spansk skogssnigel)

Spansk skogssnigel kommer trots namnet inte från Spanien utan från Frankrike. Arten dök upp i Sverige redan under mitten av 70-talet.

Som alla sniglar är arten hermafrodit, det vill säga alla individer är hanar och honor på samma gång. Helst parar de sig med en annan snigel, men om det inte finns någon partner kan de självbefrukta sig. Det krävs alltså bara en snigel för att en ny population ska kunna uppstå.

Den spanska skogssnigeln orsakar stora skador i trädgårdar, handelsträdgårdar, bärodlingar och jordbruk. Den äter de flesta växter och grönsaker, i södra Sverige är de varje odlares mardröm.

Spansk skogssnigel utgör även ett hot mot den biologiska mångfalden eftersom den konkurrerar ut inhemska snigelarter i fråga om föda och övervintringsplatser.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.