Snigelexperten Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Adam Ihse/TT

Snigelexperten: ”Mördarsnigeln är en värsting”

Publicerad

Med sommaren kommer de alltid lika ovälkomna skadedjurens intåg i trädgårdar och odlingar. Enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det risk för att det blir ett rikligt mördarsnigelår i år.

– Jag befarar det. Det var mycket fler som sniglar höll igång redan tidigt på säsongen i år än förra året, säger han.

Det som avgör om det blir mycket sniglar, är hur mycket det regnar under maj månad. 

– Det har med sniglarnas livscykel att göra. De ligger i kammare i marken och kommer fram när det blir varmare. Om det är för torrt, så dör de, de är känsliga som ungdjur. Om maj är regnigt kommer det bli mycket sniglar i början av sommaren, säger Ted Von Proschwitz, snigelexpert och docent vid Göteborgs Naturhistoriska museum.

Årets sniglar hade goda förutsättningar på grund av vädret. 

– Om en till två veckor börjar de lägga ägg. Är det för torrt, blir det tufft för både äggen och de ungar som kommer, men vi får se om vädret spelar in. 

Om man vattnar mycket i sin trädgård, kan man också få snigelproblem, menar Ted von Proschwitz.

Fyller ingen funktion

Inhemska sniglar och snäckor fyller sin funktion i ekosystemet, men den invasiva mördarsnigeln har människan fört hit, genom importer av växter.  

– Sniglarna är bra på att etablera sig, de är en riktig värsting. De är invasiva och dessutom en svår skadegörare. De stör vårt ekosystem. De är mycket framgångsrika med fortplantning och producerar mycket ägg, varje snigel kan producera upp till 400 ägg under sin livstid. 

Eftersom sniglarna är hemafroditer och självbefruktande, behöver man bara få en snigel i odlingen, för att få problem. Mördarsniglarna har inte heller någon naturlig fiende.  

– Det finns några. Rovskalbaggar kan ta deras ägg, några få fåglar kan också äta dem. Men de är oaptitliga för de flesta djur på grund av att de producerar mycket trådigt och tjockt slem. De djur som vanligtvis äter sniglar gillar dem inte heller. De har lyckats väl i sin invasion, konstaterar Ted von Proschwitz.

Ännu en invasion

En ny invasiv art har nu setts till i Sverige.

– Den svarthuvade snigeln har kommit från Kaukasus. Vi tittar på utvecklingen, men vet inte ännu om den kommer vara en lika stor skadegörare. Den har stor spridning redan, säger Ted von Proschwitz.

Teds bästa tips för snigelbekämpning

 Det finns inte en enkel lösning. Man får använda en kombination av metoder för att bekämpa sniglarna.

Var försiktig med att ta in plantor eller jord, det kan finnas sniglar i rotsystemen. Tvätta dem noggrant innan plantering.

Sniglar är nattaktiva, gå ut på kvällen med ficklampa och titta var de är. Rikta sedan bekämpningen mot platserna de vistas på.  

Kompostera inte öppet utan ha slutna varmkomposter. En öppen kan bli en barnkammare för sniglar.

Avliva alla sniglar som du hittar. Man kan tycka att de är otäckt, men halshuggning är det bästa. Sätt inte snittet mitt på snigel, för då tar det tid för dem att dö. De döda sniglarna kan man gräva ned. Det brukar sägas att äggen i snigeln kan utvecklas, men det stämmer inte, de som inte är lagda kan inte utvecklas. 

Ta bort de döda sniglarna, de kan locka till sig andra då de är kanibaler.  

Förtvivla inte, även om det blir många sniglar så går de att bekämpa.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.