En femtedel av allt utsläpp som påverkar klimatet kommer från jordbrukssektorn och här har korna ofta hamnat i skottgluggen, men enligt journalisten och tidigare SVT-medarbetaren Arne Müller står också hästnäringen för en betydande del av utsläppen.
I den nya boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” har han gjort beräkningar baserade på två tidigare undersökningar och konstaterar att utsläppen ligger på över 550 000 ton koldioxid per år.
Fler hästar än mjölkkor i landet
Enligt den senaste beräkningen (2016) från Jordbruksverket finns cirka 355 000 hästar i Sverige varav 10 000 finns i Västerbotten. Det finns alltså fler hästar än mjölkkor i landet. Enligt Miljödepartementets övergödningsutredning som blev klar under 2019 så lämnade hästarna 2,9 miljoner ton träck och urin efter sig. Det är en femtedel av allt stallgödsel.
Arne Müller hänvisar till två rapporter om hästhållning – en från LRF, Lanbrukarnas riksförbund, och en från Hushållningssällskapet i Halland. Där framkommer att det framförallt är verksamheter med tävlinghästar som påverkar klimatet. Turridning och ridskolor har lägre utsläppsnivåer.
”Foder och transporter är de stora källorna”
Det finns inte mycket forskning om hästarnas klimatpåverkan, men i Hushållningsällskapets undersökning av sju olika gårdar i Halland varierade mängden utsläpp av koldioxid kraftigt mellan gårdarna. Högst utsläpp hade en gård med travhästar.
– De undersökningar som gjorts visar att foder och transporter är de stora källorna till utsläpp och speciellt när det gäller hästar som används i tävlingsverksamhet, säger Arne Müller.
Bör vi ha färre hästar i Sverige?
— Det är ju något man måste fundera på. Antalet hästar har ju ökat väldigt mycket i Sverige under senare år och det är ju en förklaring till att utsläppen från hästnäringen är relativt stor, säger Arne Müller.
Svensk travsports vd säger till SVT att man jobbar med att förbättra miljön och håller på att ta fram konkreta åtgärder.
Mer om boken
Boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” är resultatet av ett gränsöverskridande samarbete mellan svenska och ryska journalister inom ramen för Barents Press. Boken släpps i slutet av maj 2021.
”De betesmarker och den foderproduktion som går till hästarna skulle också kunna användas till kor eller så skulle det kunna odlas spannmål eller grönsaker för mat till människor där. Det är förklaringen till att hästarnas klimatpåverkan har en plats i en bok om hållbar matproduktion”, säger författaren Arne Müller.
Länkar till de två undersökningarna som nämns i artikeln:
Energianvändning och utsläpp av klimatgaser inom den gårdsnära hästnäringen