• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Inom travsporten så gäller det att titta på transporterna. Hur kan vi få bättre fordon till exempel”, säger Maria Croon, vd för Svensk travsport AB. Foto: SVT

Svensk travsports vd: ”Travsporten tar sitt miljöansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Transporter, bättre fordon och bränsleförbrukning är några förslag på vad Svensk travsport just nu ser över för att minska sin klimatpåverkan. 

– Vi vill ta fram konkreta åtgärder, säger vd:n Maria Croon.

Det finns cirka 75 000 travhästar i Sverige och med nästan 900 tävlingsdagar per år och cirka en miljon besökare så blir det en hel del transporter. Och enligt den nya boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” så är travsporten den verksamhet inom hästnäringen som släpper ut mest koldioxid.

– Jag har ju inte läst boken och de siffror man refererar till men att ställa hästnäringen mot livsmedelsproduktion är ett svårt resonemang att ta. Men hästnäringen har ju ett viktigt ansvar när det gäller hållbarhetsfrågor och det arbetar vi med på olika sätt. Det är absolut viktigt för oss att jobba med klimatavtryck, säger Maria Croon, vd för Svensk travsport AB.

Klimat

Kritiserar utredningen

Förra året (2020) presenterade Miljödepartementet den så kallade övergödningsutredningen och den fick i stort sett hela Hästsverige att sparka bakut. I utredningen föreslås bland annat att hästhagar inte bör användas i mer än tio år innan de skiftas och att 80 procent av hagen måste ha intakt växttäcke. Dessutom föreslås att maximalt två-tre hästar får vistas per hektar. ”Orimligt” tyckte många inom hästnäringen.

Maria Croon säger så här om utredningen:

– Travsporten kommer fortsätta ta sitt miljöansvar, men det behövs ingen särskild reglering för hästhållare. Utredningen brister tyvärr i mycket och är för allmänt hållen. Vi har och vill fortsätta med att tillsammans inom näringen ta fram konkreta åtgärder som bidrar till travsportens och hästnäringens fortsatta positiva utveckling inom miljö och hållbarhetsarbete.

I videon hör du Svensk travsports vd Maria Croon svara på frågan om det finns för många hästar i Sverige men också om hur travsporten arbetar med att förbättra miljön.

Mer om boken

Boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” är resultatet av ett gränsöverskridande samarbete mellan svenska och ryska journalister inom ramen för Barents Press. Boken släpps i slutet av maj 2021.

”De betesmarker och den foderproduktion som går till hästarna skulle också kunna användas till kor eller så skulle det kunna odlas spannmål eller grönsaker för mat till människor där. Det är förklaringen till att hästarnas klimatpåverkan har en plats i en bok om hållbar matproduktion”, säger författaren Arne Müller.

Länkar till de två undersökningar som nämns i artiklarna:

Hästsektorns klimatpåverkan

Energianvändning och utsläpp av klimatgaser inom den gårdsnära hästnäringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet