• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT.

Bevisat: Hård musik bra för själen

Uppdaterad
Publicerad

Hård musik, som heavy metal, kan ha positiva effekter på dem som upplever ilska. Det visar en australiensisk studie som liknar headbanging vid en varm kram.

Det är Leah Sharman och Dr Genevieve Dingle på University of Queensland som gjort studien. Tidigare har den typen av musik kopplats till aggression och brottslighet. Duons underlag visar motsatsen.

– Vi upptäckte att musiken reglerade sorg och förbättrade positiva känslor, säger Ms Sharman till universitetets hemsida och fortsätter:

– Resultaten visade att fientlighet, irritation och stress minskade. Och den mest betydande förändringen var att inspirationsnivån ökade.

Vill öka välbefinnandet

Studien har publicerats i den medicinska tidskriften Frontiers in Human Neuroscience och involverade 39 regelbundna lyssnare av hård musik. Åldern varierade mellan 18 och 34 år och majoriteten av deltagarna, 74 procent, var australienfödda. Övriga  kom från Sverige, Oman, Indonesien, Sydafrika, Nya Kaledonien, Nya Zeeland och USA.

– Deltagarna uppgav att de spelade musiken för att öka deras välbefinnande och förstärka känslor som kärlek och lycka, säger Sharman.

Inte förvånad

Petra Edström, festivalgeneral för House of Metal i Umeå, menar att det nog ligger mycket i att personer som lyssnar på hård musik är kärleksfulla.

– Det finns ingen snällare och lugnare publik, det märker vi som arrangör. Vi har i princip aldrig några problem med bråk och även säkerhetsvakterna brukar vara imponerade av hur bra de sköter sig. Så det ligger nog många sanningar i forskningen, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.