Varje år drabbas 70 000 svenskar av hjärnskador, enligt intresseföreningen Hjärnskadeförbundet. Stefan Edwartz i Örviken, vice ordförande i Hjärnskadeförbundet i Skellefteå, har själv drabbats av en svår hjärnskada och försöker i sin tur hjälpa folk att få rätt vård. Han vill bredda bilden utifrån SVT:s reportage om hjärnskakningar inom hockeyn.
– Problemet är att det är mer regel än undantag att folk får felaktiga diagnoser. Det är väldigt vanligt idag att man får psykologiska och psykiatriska diagnoser, säger han.
För lite kunskap
Enligt honom kan det ta upp till tio dagar, innan en hjärnskada visar sig. Därför är det svårt att göra rätt bedömning redan på akuten. När det sedan gått en tid kan det vara svårt att koppla symptom till en hjärnskakning som skett tidigare.
Personalen inom primärvården har generellt för lite kunskap om hjärnskakningar, menar Stefan Edwartz. Dessutom krävs genomgående undersökningar för att kunna komma fram till om personer drabbats av hjärnskador eller inte.
– Jag tycker att husläkare måste remittera till en neurolog i mycket större utsträckning än idag.
”Vi behöver bli bättre”
Biträdande primärvårdsdirektör Eva Klingefors känner inte igen bilden av att patienter får fel diagnos. Samtidigt ifrågasätter hon inte uppgifterna.
– Sannolikt är det nog så att det ser ungefär likadant ut över hela landet och att det här är ett kompetensområde där vi behöver bli bättre. På senare år har detta med hjärnskakningar och dess effekter börjat uppmärksammas mer och det är bra, säger hon.