Problemet med den så kallade byggrelaterade ohälsan på Norrlands universitetssjukhus har varit återkommande under flera år, men förflyttat sig till olika avdelningar. Senast i raden var Hjärtmottagningen där den dåliga luften orsakat av byggdamm redan innan jul började påverka personal och patienter, och flera ur personalen insjuknade på något sätt.
Skyddsombud ska ha ifrågasatts av chefer
Men i samband med förra veckans medierapportering om problemen på Hjärtmottagningen, menar Vårdförbundet att någon från Hjärtmottagningens ledning ska ha börjat fråga sin personalgrupp om vem som kontaktat media, något som går i strid med den grundlagsskyddade meddelarfriheten som råder inom all offentlig verksamhet.
Enligt Vårdförbundet ska även ett av deras skyddsombud som uttryckt sig kritiskt om arbetsmiljöproblemen i media ringts upp av chefer på regionen och blivit starkt ifrågasatt för att ha varit i kontakt med pressen.
”Tillplattade av härskartekniker”
I höstas uppmärksammade flera medier i Västerbotten problemet med tystnadskulturen inom offentlig sektor. Ett problem som fortfarande är stort, menar Vårdförbundet.
Ni har upplevt att era medlemmar till och med drar sig för att kontakta facket?
– Ja, de gör ju det. De vågar inte, de har redan blivit så tilltufsade och tillplattade av hårda härskartekniker. Det är ett väldigt stort och väldigt allvarligt problem, säger Cecilia Jakobsson på Vårdförbundet.
”Alla har rätt att gå till media”
I fallet med Hjärtmottagningen menar ledningen att uppgifterna inte alls stämmer. De menar att de har haft en bra kontakt med huvudskyddsombudet, och att ingen från ledningen har sagt att personalen inte får kontakta media.
– Det känns inte bra, vi har yttrandefrihet och alla har rätt att gå till media. Jag hoppas inte det stämmer, säger Carina Bäckman, verksamhetschef på Hjärtmottagningen.
Hör mer av kritiken och ledningens svar i klippet ovan.