Hör några skelleftebor fundera kring att våga tycka och tänka högt Foto: SVT

Bara varannan anställd vågar kritisera arbetsgivaren vid allvarliga missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Bara hälften av de anställda inom kommuner och vården i Västerbotten vågar kritisera sin arbetsgivare offentligt om allvarliga missförhållanden. Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort på uppdrag av flera nyhetsredaktioner i länet.

Enligt svensk lag har alla rätt att prata med en journalist om missförhållanden på sin arbetsplats i syfte att det ska publiceras. Men rättigheterna är extra starka för offentliganställda som även har rätt att bryta mot tystnadsplikten.

Ny opinionsundersökning

Nu visar en undersökning, som Ipsos gjort på uppdrag av flera nyhetsredaktioner i länet, att bara hälften av de tillfrågade vågar kritisera sin arbetsgivare offentligt om allvarliga missförhållanden. 26 procent svarar att de inte skulle våga kritisera arbetsgivaren och 21 procent att de inte vet.

#tystnaden

Och nästan var tredje offentliganställd skulle inte skulle våga vända sig till media -  även om det råder missförhållanden på deras arbetsplats.

Det är opinionsföretaget Ipsos som genomfört längre intervjuer med 303 personer som är anställda inom kommuner och på Region Västerbotten.

Gemensam granskning

Under två veckor granskar SVT Nyheter Västerbotten tillsammans med andra medier i länet om det finns en utbredd tystnad inom kommun, landsting och stat.

Fakta

Undersökningen har gjorts av Ipsos på uppdrag av SVT Nyheter Västerbotten, Norran, Västerbottens-Kuriren, Folkbladet Västerbotten och Sveriges Radio Västerbotten. 303 personer intervjuades i undersökningen och de är anställda inom kommuner eller på Region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet